Skip to content
Kapotte gloeilamp boven man die opleiding coach volgt bij de ACC Opleiding Verslavingscoach

De overval op een verslaafde….

Hij was boos… Of eigenlijk was hij woedend. Vanochtend hadden ze hem overvallen. Ze hadden hem van zijn bed gelicht en hem gedwongen te doen wat zij wilden. En nu zat hij hier, in het vliegtuig onderweg naar Zuid-Afrika. Hij had pijn en voelde zich ziek. En hij had geen idee wat hem te wachten stond en hoe lang het ging duren. Hij was toe aan een borrel en nog het meeste aan een lijntje. Het zweet brak hem uit en hij begon te trillen.

Zijn hele familie was erbij geweest! Allemaal. Stelletje verraders. Natuurlijk hadden ze hem al vaak verteld dat het zo niet langer kon. Maar ze stelden zich aan. Wie had er nou last van hem? Tuurlijk hij dronk wel eens een borrel teveel en ja hij snoof ook wel eens wat. Nou ja… wel eens wat, eigenlijk was dat tegenwoordig dagelijks. Maar sinds hij zijn huis kwijt was geraakt en weer bij zijn moeder woonde ging het toch beter?

Ze hadden hem op een stoel gezet en op hem ingepraat. Een interventie hadden ze het genoemd. Ze hadden gezegd: Martijn, het is klaar. Het gaat niet meer. Je maakt ons allemaal kapot en de grens is bereikt. Je bent alles kwijt: je huis, je baan, je vrouw en kind. En als je nu niets doet ben je ons ook kwijt. Het is echt klaar, de maat is vol. Zijn moeder had gehuild en zijn zus ook… Dat had hem wel geraakt, maar hij was vooral boos. Heel erg boos. En toch kon hij niet anders dan luisteren en doen wat ze wilden. Hij had geen keuze meer, de maat was echt vol.

Ze vertelden hem over de afkickkliniek in Zuid-Afrika waar ze behandeling voor hem hadden geregeld samen met de verslavingsdeskundige. Alles was al geregeld en het ticket voor die middag al geboekt. Hij kreeg een half uur de tijd om zijn spullen te pakken en afscheid te nemen.

En nu was hij dus onderweg naar Zuid-Afrika…

Het verhaal van Martijn is een zeer veel voorkomend verhaal. Steeds meer mensen worstelen met verslaving. En zij niet alleen, want een verslaving maakt hele families kapot. En dan zijn harde maatregelen nodig: de tough love aanpak.

Als verslavingsdeskundige begeleid jij verslaafden in het proces om af te kicken. Je gaat in gesprek met de familie en bereidt samen met hen de interventie voor. Je kijkt per geval wat er nodig is om iemand clean te laten worden en welke kliniek het beste past. Je begeleidt de verslaafde ook naar de kliniek als dat nodig is. Je begeleidt de familie ook om de verslaafde te ondersteunen in het proces en bij thuiskomst.

Wil jij weten of Verslavingscoach worden iets voor jou is? Bekijk dan onze opleiding tot Verslavingscoach.

Back To Top