The point of no return in een burn-out
Van de ene op de andere dag was het klaar. Noa zat in de auto op een parkeerplaats langs de snelweg, totaal de weg kwijt. De dag ervoor ging het nog. Ja natuurlijk, ze werkte hard en had al vaak gehoord dat ze rustiger aan moest doen. Maar ja, ze had zoveel verantwoordelijkheid als projectmanager. Zonder haar kwam die campagne niet af. En nu wist ze niet meer waar ze heen onderweg was en kon ze alleen nog maar huilen…
Voor iedereen die ooit een burn-out heeft gehad zal dit een bekend verhaal zijn. Na een periode van intense stress komt de dag dat het opeens niet meer gaat. Je hebt de point of no return bereikt. Het punt dat je lijf is opgebrand en je een vaak lange periode van herstel tegemoet gaat.
Gisteren verscheen het bericht dat de WHO eindelijk burn-out als ziekte heeft erkend. En dat is goed nieuws, want stress en burn-out zijn lang gezien als aanstellerij en iets wat tussen je oren zit. Terwijl burn-out eigenlijk een fysiologisch (dus lichamelijk) probleem is dat wordt veroorzaakt door langdurige overbelasting. Je lichaam en vooral je hormonale systeem zijn totaal ontregeld en er is meer nodig dan alleen een beetje rust om te herstellen.
In onze opleiding Stress en Burn-out Coaching en Counselling besteden we aandacht aan de drie fasen van herstel. In de eerste fase is het nodig om de voorwaarden te scheppen voor herstel. Dit gaat over rust, voeding, beweging en prikkelvermindering. In de tweede fase ga je onderzoeken welke patronen hebben geleid tot de burn-out. Dus wat heeft ervoor gezorgd dat je zo lang over je grenzen bent gegaan. En we kijken hoe deze patronen kunnen worden doorbroken. In de derde fase wordt gekeken wat er nodig is om op een gezonde manier weer aan het werk te gaan en terugval of een tweede burn-out te voorkomen.
Begeleid jij mensen met stress en burn-out en wil je meer leren over hoe je dat (nog) beter doet? Dan is onze opleiding Stress en Burn-out Coaching en Counselling misschien iets voor jou.