De arbeidsmarkt op z’n kop: de baas die bij jou solliciteert!
Door: Geesje Bluijssen – docent van de opleidingen Loopbaancoach en Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach
De positie van de sollicitant is op dit moment zeer riant. Bijna elk bedrijf is op zoek naar personeel en er zijn simpelweg niet genoeg mensen om de vacatures te vullen. Voor mensen die op zoek zijn naar een andere baan, zijn er daarom veel mogelijkheden, niet alleen binnen je huidige vakgebied, maar ook daarbuiten. Deze ontwikkelingen op de huidige arbeidsmarkt bieden kansen voor loopbaanprofessionals.
Een belangrijke vraag voor werkzoekenden is: waar kom jij graag je bed voor uit en wil je de hele dag je aandacht en energie in steken? Als loopbaanprofessional ben jij de aangewezen persoon om met mensen op zoek te gaan naar het antwoord op deze vraag en vervolgens naar de ideale baan.
Wat is er aan de hand?
Op dit moment wordt er gesproken over een “zeer krappe” arbeidsmarkt. Volgens het UWV is er een record bereikt, waarbij de krapte zichtbaar is in alle regio’s en vrijwel alle beroepsgroepen. Dit betekent dat bedrijven zeer moeilijk aan personeel kunnen komen en de continuïteit van de dienstverlening in het geding komt. Bedrijven zijn hierdoor genoodzaakt om hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden te bieden, om personeel te behouden en nieuw personeel aan te trekken. Acties als ‘de baas solliciteert bij jou’ zijn het resultaat van de krapte op de arbeidsmarkt: de wereld op zijn kop.
Welke maatregelen neemt de regering?
Om de krapte aan te pakken, richt het kabinet zich op een aantal speerpunten, waaronder: het verminderen van de vraag naar arbeid, het vergroten van het arbeidsaanbod en het verbeteren van de match tussen vraag naar en aanbod van arbeid.
Om de match tussen vraag en aanbod te verbeteren gaat het kabinet inzetten op om- en bijscholing. Zo creëren ze nieuwe loopbaanpaden voor mensen die de stap willen maken naar tekortberoepen. Ook zet het kabinet in om een leven lang ontwikkelen en de stimulering van scholing. In 2022 is daarom onder andere het STAP-budget geïntroduceerd, waarbij burgers een financiële tegemoetkoming tot € 1.000 kunnen krijgen om een opleiding te volgen. Buiten het STAP-budget zijn er diverse andere regelingen geïntroduceerd met als doel om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken.
Kansen voor loopbaancoaches
Zoals je leest is er een hoop te doen om de huidige krappe arbeidsmarkt in goede banen te leiden en hier kan een loopbaanprofessional een waardevolle bijdrage in leveren. Loopbaanprofessionals kunnen werkzoekenden helpen om juist in deze tijd van kansen en mogelijkheden de juiste en duurzame keuzes te maken. Want alleen maar kiezen voor een baan met een hoger salaris of betere arbeidsvoorwaarden maakt niet altijd gelukkig. Juist in deze markt zijn er volop kansen om een carrièrepad uit te stippelen dat echt bij jou past en daar kan een loopbaancoach bij begeleiden. Als loopbaanprofessional kun je mensen ook helpen om de gewenste verandering haalbaar en betaalbaar te maken, door ze te informeren over de mogelijkheden om (financiële) ondersteuning te krijgen vanuit de overheid. Daarnaast zou je het vak kunnen verbreden door ook mensen te coachen die vanuit een ziekteproces terugkeren naar de arbeidsmarkt (re-integratiecoaching).
Is het vak van loopbaanprofessional iets voor jou?
Lijkt het jou interessant om mensen te begeleiden op het gebied van werk en carrière? In onze opleiding Loopbaancoach leer je methodieken om iemand te begeleiden in het onderzoek wie iemand is, wat zijn/haar levensdoel is en welk werk daarbij past. Daarnaast leer je om mensen te begeleiden die door omstandigheden ander werk moeten vinden of hun werkzaamheden aan moeten passen (bijvoorbeeld door outplacement, reorganisatie of ziekte).
De ACC biedt tevens de opleiding Re-integratiecoach en Tweede Spoor Coach aan. In deze opleiding leer je om mensen te begeleiden die in of na een ziekteproces moeten re-integreren in eigen werk (Spoor 1) of ander passend werk moeten vinden (Spoor 2). Hierbij begeleid je jouw cliënt en stem je ook af met de verschillende partijen die hierbij betrokken zijn, waaronder de werkgever, de bedrijfsarts en/of het UWV.