Skip to content
ACC Blog Werken aan Emotionele Zelfzorg

Besteed aandacht aan je emotionele hygiëne

Door: Louisa Busher. 

Was je handen voordat je gaat eten. Poets je tanden voordat je naar bed gaat. Plak een pleister op een wond om infectie te voorkomen. Goede hygiëne wordt ons van kleins af aan met de paplepel ingegoten. Maar als het gaat om onze emotionele en psychologische gezondheid, wordt dat vaak over het hoofd gezien of zelfs genegeerd.

Net zoals we lichamelijk letsel kunnen oplopen, ervaren we ook schade op emotioneel vlak. Dit kunnen kleine wonden zijn die zonder veel aandacht genezen. Bijvoorbeeld het vluchtige gevoel van afwijzing wanneer een vriendin of vriend een afspraak afzegt of onze voorbijgaande ergernis wanneer iemand onbeleefd tegen ons is. Dit is de emotionele equivalent van een kleine blauwe plek of snijwondje, reëel maar vaak relatief onbeduidend in het grote geheel van ons leven.

Op andere momenten zijn deze verwondingen echter veel heftiger en kunnen deze, als ze genegeerd worden, een nadelig effect hebben op ons welzijn. Bijvoorbeeld de afwijzing die we voelen als een relatie uit gaat of de diepe pijn die we hebben ervaren toen we ons als kind ongeliefd voelden. Deze emotionele pijn kan worden vergeleken met een diepgewortelde infectie of een gebroken bot. Dit is iets dat werkelijk aandacht nodig heeft als we gezond willen blijven.

Nu we begrijpen waarom emotionele hygiëne belangrijk is, gaan we onderzoeken hoe we hiervoor kunnen zorgen en in ons leven kunnen integreren. Guy Winch, een psycholoog die bekend staat om zijn werk aan emotionele eerste hulp (1), kijkt naar manieren waarop we onszelf emotioneel gezond kunnen houden.

Herken en behandel – net als fysieke pijn heeft emotionele pijn ook symptomen die ons vertellen dat er iets mis is. Door je gevoelens te erkennen en te accepteren, krijgen ze de ruimte die ze verdienen en kun je deze na verloop van tijd beter verwerken. Dus de volgende keer als je een emotionele reactie hebt, laat het dan naar de oppervlakte komen (hoe pijnlijk ook) en vraag jezelf af wat het je vertelt. Soms kan zelfs de meest onbeduidende gebeurtenis ons een verdrietig, boos of eenzaam gevoel geven, en dit veroorzaakt vaak een diepere pijn.

Ken je bagage – hoe meer we onze emoties en gevoelens erkennen, hoe meer we ze kunnen losmaken. We worden allemaal ‘getriggerd’ door bepaalde gebeurtenissen of situaties. Aan de oppervlakte lijkt de situatie waarin onze vriendin of vriend een afspraak afzegt misschien relatief klein. Maar als we dieper kijken, herkennen we gevoelens van eenzaamheid die deze situatie heeft geactiveerd. Als we onze emotionele wonden onbehandeld laten, betekent dit dat we blindelings dezelfde patronen en problemen in ons leven creëren zonder te erkennen waar deze vandaan komen. Zodra we onze ‘bagage’ beginnen te begrijpen, heeft deze minder macht over ons, en kunnen we een ​​gelukkiger en gezonder leven leiden.

Praat met anderen – we hebben allemaal anderen nodig. Contact opnemen met onze dierbaren in moeilijke tijden herinnert ons er aan dat we niet alleen zijn. Door over onze gevoelens en ervaringen te praten met anderen, beginnen we ze te normaliseren. We erkennen dat velen van ons dezelfde zorg en pijn delen die verlichting kunnen brengen. Praten met anderen kan ons ook verschillende perspectieven geven. Piekeren en doemdenken kunnen leiden tot gedachten die op de langere termijn een slecht humeur en angst veroorzaken. Het praten met een professional kan ook een goed alternatief zijn. Er zijn momenten in ons leven dat familie en vrienden niet beschikbaar zijn voor onze gevoelens of niet kunnen bevatten hoe we ons daadwerkelijk voelen. In dat geval is het zoeken naar professionele hulp zeker nuttig. Door onze eigen pijn te begrijpen, kunnen we ook de pijn van anderen gaan herkennen. Als je weet dat een vriendin of vriend een moeilijke periode doormaakt, en je kunt het aan, neem dan contact met haar of hem op. Deze momenten helpen je om jouw relaties te versterken, waardoor ze zinvoller, bevredigender en consistenter worden.

Wees aardig – onze innerlijke stem is vaak onze heftigste criticus. Breng voor jezelf in kaart wanneer je jezelf negatief toespreekt en daag deze gedachten uit. Schrijf de gedachten op en breng deze in evenwicht met alternatieve, positievere gedachten. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben een mislukkeling omdat ik een fout heb gemaakt op het werk’ kan dan worden ‘Ik heb een fout gemaakt, maar dat was een leermoment’ en ‘Ik heb vandaag ook veel andere dingen goed gedaan’. Als je je gedachten herformuleert, zul je verrast zijn hoe snel je interne dialoog verandert.

Ken je eigen hulpbronnen – bereid je voor op moeilijke momenten door te weten wat je helpt om je beter te voelen. Net zoals je weet welk type pijnstiller je slikt bij een hoofdpijn, zullen er ook dingen zijn die je helpen bij moeilijke momenten. Lees je bijvoorbeeld graag een boek om te kalmeren? Raak je afgeleid bij iets actiefs en helpt dat om je gevoelens uit te schakelen? Creëert het praten met een goede vriend een nieuw perspectief?

Vind betekenis – gedurende ons hele leven zullen we uitdagingen, pijn en droefheid ervaren. Sommige van deze gevoelens zullen worden veroorzaakt door grote gebeurtenissen, bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, een stuk gelopen relatie of een slechte gezondheid. Het feit dat je weet dat deze moeilijke momenten zullen komen, maakt het niet minder pijnlijk. Maar na verloop van tijd kan het vinden van betekenis in onze ervaringen ons helpen om ons meer op ons gemak te voelen met bepaalde gebeurtenissen in ons leven. Begin zodra je er klaar voor bent, naast het erkennen van je pijnlijke gevoelens, na te denken over wat je van je ervaringen hebt geleerd. Je kunt dit doen door rustig met jezelf te reflecteren, erover te praten met een dierbare of professional, of door je gedachten op te schrijven.

Samenvatting
Als we op een gezonde manier willen leven, is het belangrijk dat we de manier waarop we denken over emotionele hygiëne opnieuw formuleren. Net zoals bij onze lichamelijke gezondheid, vereist emotionele en psychologische gezondheid veel inspanning. Het is vooral belangrijk om te herkennen welke ‘triggers’ onze negatieve gevoelens veroorzaken, aangezien dit vaak wijst op onze bagage en onopgeloste emoties. Door deze triggers te herkennen en te behandelen, kunnen we onze patronen beginnen te doorbreken, ons gezonder voelen in het heden en weten welke hulpmiddelen we in de toekomst kunnen gebruiken. Door onze eigen pijn en emoties te leren herkennen, kunnen we ook de pijn en emoties van anderen beter begrijpen en beseffen dat we allemaal een emotionele gezondheid hebben die moet worden onderhouden en verzorgd.

Lijkt het jou interessant om anderen hun eigen talent te leren ontdekken en ontwikkelen, en te begeleiden in hun proces? Bij de Academie voor Coaching (de ACC) en Counselling hebben we een breed aanbod aan coaching en counselling opleidingen. Bij de ACC kun je zowel de basisbeginselen van het coachen leren met de opleiding Coaching en Counselling Jaar 1, als je verder specialiseren en verdiepen in een bepaalde richting.

 

Referenties

(1) TED Guest Author. (2015). 7 Ways to Practice Emotional First Aid [online]. Available from: https://ideas.ted.com/7-ways-to-practice-emotional-first-aid/

Vertaling door Martijn van der Werf

Back To Top